zondag 14 oktober 2018

De les van de vijgenboom

Waarom duurt het zolang eer Jezus terugkomt? Waar wacht Hij op?
Aan twee voorwaarden moet worden voldaan, voordat Jezus terugkomt:
- Eerst moet aan alle volken het Evangelie worden verkondigd.
- Vervolgens moet het herstel van Israël plaatsvinden, zoals dat is voorzegd in de profetie.

‘Leer de les van de vijgenboom!’
De vijgenboom is op tal van plaatsen in de Bijbel een symbool voor het volk Israël.
Driemaal speelt de vijgenboom een opmerkelijke rol in het Evangelie:
- De eerste keer in een gelijkenis over iemand die een vijgenboom in zijn wijngaard had geplant die maar geen vrucht wilde dragen. De eigenaar zei: Hak hem maar om. Maar de tuinman zei: Heer, geef hem nog een kans, laat hem ook dit jaar staan; ik zal de grond eromheen nog eens omspitten en hem mest geven, misschien zal hij dan het komende jaar vrucht dragen, en zo niet, dan kunt u hem alsnog omhakken.
- De tweede keer dat de vijgenboom een opvallende rol speelt in het Evangelie, is wanneer de Heer onderweg ergens een vijgenboom ziet staan en vruchten zoekt om te eten; als Hij er geen vindt, vervloekt Hij die vijgenboom en de volgende keer dat ze er langs komen is hij helemaal verdord.
- De derde keer tenslotte is hier, in ons hoofdstuk van vanmorgen. En er is een belangrijk verschil! De eerste twee keer is er sprake van de vijgenboom die geen vruchten voortbrengt.

Maar zo zal het niet blijven! De vijgenboom zal uitlopen en vruchtdragen. Dat is het laatste teken van de eindtijd. Israël is teruggeplant in haar eigen land. De profetie is voor onze ogen vervuld. En na het fysieke herstel van Israël is nu het wachten op het geestelijk herstel.
Want (1Korinthiërs 15:46) ‘het geestelijke komt niet eerst, maar het natuurlijke, daarna het geestelijke’. Eerst wordt de relatie tussen het volk en het Land hersteld; daarna de relatie tussen het volk en God.
Er is bij het Joodse volk sprake van een blinde vlek, waardoor zij – op een enkele uitzondering na – hun Messias niet herkennen. Dit is nog enorm versterkt door de in één woord goddeloze houding van de Kerk tegenover het Joodse volk de eeuwen door; de Kerk heeft de Joden niet bepaald jaloers gemaakt…
Maar in de twintigste eeuw ontstond een groei in het aantal Joden dat Jezus als Messias erkende. Vooral in Amerika, maar ook in Israël; daar zijn tientallen Messiasbelijdende gemeenten. Het gevolg is dat er binnen het wereldwijde Lichaam van Christus een bepaalde groep gelovigen is, die zich ‘Messiaanse Joden’ noemen. Hun Joodse identiteit hebben ze doorgaans zorgvuldig bewaard.
Zij zijn de eerste vruchten aan de vijgenboom, waaraan je kunt zien dat de zomer nabij is.
Eerst moet aan alle heidense volken het Evangelie, het Goede Nieuws worden verkondigd. En wanneer het volledige aantal heidenen is binnengegaan, dan zal God zijn aandacht volledig richten op het overblijfsel van Israël en Zich in zijn barmhartigheid en reddende genade aan hen openbaren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten